Úterý, 30 dubna

Daň z nemovitostí:

Budeme zas platit 2x tolik. Nemuseli jsme!

Nejpozději 31. května musí už podruhé všichni majitelé nemovitostí na Praze 22 zaplatit o 100 procent vyšší daň než předloni. Není to přitom žádné závazné nařízení z dílny Ministerstva financí ČR ani hlavního města Prahy. Tuto zvýšenou daň platíme jen kvůli našim vlastním radním, mnoho jiných městských částí Prahy daň nijak nezvyšovalo. Zdvojnásobení daní se navíc potkává s dobou, kdy se spousta našich spoluobčanů dostává do existenční tísně kvůli koronavirové epidemii.

Zvýšené ceny nájmu i bydlení

Samotný nápad zvýšit daně v hlavním městě původně pochází z dílny celopražské vládnoucí koalice STAN, TOP 09, Piráti a KDU-ČSL. Byl realizován a na úrovni Hlavního města Prahy schválen před více než rokem, ale ponechal místním radnicím městských částí volnost, zda se ke zvýšení připojí. To udělaly jen některé městské části, které tento záměr podporovaly, například Praha 1 nebo 10. A bohužel byla mezi nimi i naše městská část, Praha 22. Současné zvýšení daně z nemovitých věcí tedy není věcí centrálního nařízení, ale velmi špatným nápadem našich radních v čele se starostou Zelenkou, kteří pro zvýšení místních daní hlasovali.
Celkové zvýšení daně o minimálně 11,7 mil. Kč (za celý rok 2020 bylo vybráno od občanů téměř 25 mil. Kč) dopadá nejenom na majitele nemovitostí, ale zprostředkovaně dopadne i na nájemníky a všechny občany. Zvednou se nájmy i celková cena bydlení. V současné složité době nouzového stavu a Covid situace dvojnásobná daň lidem jen komplikuje život, zvláště když Rada nenabízí občanům nic oplátkou. Nic hmatatelného, o čem by lidé věděli a byli informováni. Je to nemravné, tím spíš, že mnoho z našich občanů řeší v současné situaci zdravotní a ekonomické potíže své a své rodiny. A od současného vedení naší městské části k tomu v podobě dvojnásobné místní daně dostává „malý dáreček“.

K čemu vybrané peníze?

O tom, jak současná Rada tápe a netuší, na co finance použít, se třeba můžete sami přesvědčit na audiozáznamu z loňské schůze

MIM. ZMČ, bod 3, který je publikován na internetu MČ. Doporučuji poslechnout audio, od cca 8.-9. minuty až do konce. Každý z občanů si může udělat obrázek, kdo hájí jejich finanční zájmy a kdo nikoliv. Je jisté, že za 11-12 mil. Kč navíc novou potřebnou školku radní nepostaví. Ani vyhlíženou tělocvičnu, natož školu základní. Vybrané peníze už vůbec neřeší dopravní situacia obchvaty.

Předmětné peníze občanů Rada opravdu nepotřebuje. Nebo že by je potřebovala na svůj vlastní zvýšený provoz a vnitřní přerozdělování? Historicky máme nejvyšší počet placených radních…

Ne, doufejme, že tak to není. Tak potřebuje rada peníze na jiné investice pro zlepšení kvality života v Praze 22? Pochybuji. Velké projekty MČ musí být financovány dotačně a nikoliv z kapes občanů MČ. Vždyť v roce 2019 vybraných 13 milionů Kč na předmětné dani bylo prostě rozpuštěno v rozpočtu MČ, bez bližšího konkrétního určení. Bylo tzv. „projedeno“ bez viditelného přínosu pro občany MČ. Opravdu je tato nová finanční daňová zátěž v zájmu občanů? Nevěřím. Je pouze v zájmu u nás vládnoucí koalice.

Cesta odkladu by byla

V červenci 2020 nabyla účinnosti novela zákona, která obcím umožňuje osvobodit nemovité věci od daně z důvodu mimořádné události (povodeň, pandemie, průmyslové havárie, extrémní sucho aj.), a to nejdéle na dobu 5 let.

Myslíte, že to Praha, potažmo městská část Praha 22 využila? Nikoliv. Osvobození od daně přitom může obec stanovit už za uplynulé zdaňovací období. Místo toho naše vládnoucí garnitura od nás občanů a podnikatelů vybrala rekordních 24,7 mil. Kč. Zřejmě budou opět projedeny.
JUDr. Miroslav Štorkán

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *